Αννα Βαγενά: «Σιωπηλή συμφωνία» με το κοινό!

Posted: Νοέμβριος 9, 2010 in Βαγενά Αννα

 • Της ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΑΜΟΥ, ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, 06/11/2010
 • Η Αννα Βαγενά τα τελευταία χρόνια με μια «σιωπηλή συμφωνία» με το κοινό, μας αποκαλύπτει ότι το ποιοτικό θέατρο μπορεί να είναι και άκρως εμπορικό.

Στην τέχνη δεν έκανα εκπτώσεις μιλά έξω από τα δόντια για την παρακμή της εποχής που ζούμε, για τη συναλλαγή με την εξουσία και για τα κυκλώματα και τις παρέες του χώρου της, που δεν είναι τόσο αθώες. Μέσα από τα βάθη της ψυχής της, ξεσπά σε ένα βροντερό: «Δεν πάει άλλο». «Μακάρι να ήμουν είκοσι χρόνια νεότερη, να έμπαινα μπροστάρισσα στον αγώνα που έρχεται. Στην αλλαγή που αργά ή γρήγορα θα επιδιώξουμε εμείς οι πολίτες», δηλώνει η Αννα Βαγενά. Η εκλεκτή ηθοποιός, με περίσσειο θάρρος πάντα, έβγαινε μπροστά ‘κόντρα στους καιρούς’ είτε αυτό αφορούσε στην πολιτική σκηνή, είτε αφορά στο θέατρο. Αντιστέκεται, ανεβάζοντας εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις τέχνης, με απόλυτη επιτυχία. ‘Το Γάλα’, έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, που συνεχίζει για τέταρτη χρονιά στο θέατρο της, το ‘Μεταξουργείο’ και ο αφηγηματικός -βιωματικός μονόλογος για το ‘Θεσσαλικό μου Θέατρο’ δείχνουν ότι, υπάρχει μια ‘σιωπηλή συμφωνία’ της Βαγενά με το κοινό, που μαρτυρά ότι σαφώς και το ποιοτικό καθίσταται, άκρως εμπορικό.

 • Τι είναι αυτό που συγκλονίζει στο ‘Γάλα’;

– Η αφοπλιστική αλήθεια του. Η αλήθεια που περιγράφει στο θέμα της μετανάστευσης αλλά και της ψυχικής ασθένειας, μα πάνω απ΄ όλα θεωρώ ότι είναι οι σχέσεις των ανθρώπων, η ανάγκη της αγάπης που έχουμε όλοι μας και κυρίως η αγάπη της μάνας.

 • Πιστεύετε ότι ζούμε σ’ ένα υποκατάστατο της δημοκρατίας;

– Θα έλεγα ότι ζούμε σε μια εποχή πλήρους παρακμής….

 • Όπου η αδιαφορία έχει γίνει μια νέα ‘μορφή βίας’;

– Πιστεύω ότι υπάρχουν ισχυρές φασιστικές οικονομικές ομάδες που προσπαθούν να ελέγξουν τα πάντα πάνω στον πλανήτη. Ζούμε κάτω απ΄ την δικτατορία των οικονομικών trust που επιδιώκουν –αν ήδη δεν το έχουν κάνει- να ελέγξουν ακόμη και τις κυβερνήσεις.

 • Στη χώρα μας, δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών κι εμείς οι πολίτες. Η διαφθορά σε πολλές μορφές ξεκινάει από χαμηλά και κορυφώνεται…

– Εδώ και πολλά πολλά χρόνια υπήρξε μια συστηματική συναλλαγή του κόσμου με την εξουσία, η οποία οδήγησε εν τέλει σε αυτά τα φαινόμενα. Είμαστε σ’ ένα σημείο που δεν πάει άλλο. Που η ιστορία θα αποφασίσει. Είναι πιθανό να υπάρξουν γεγονότα, που από μόνα τους θα μας οδηγήσουν σε πράγματα. Εύχομαι μόνο, να μην είναι καταστροφικά, όπως οι παγκόσμιοι πόλεμοι που κατά καιρούς έχουμε υποστεί.

 • Εχετε διανύσει μια μεγάλη πορεία. Νιώσατε ποτέ ότι παρεκκλίνατε απ΄ το στόχο σας είτε αυτός ήταν πολιτικός, είτε επαγγελματικός;

– Στην τέχνη δεν έχω κάνει εκπτώσεις. Και εν πάση περιπτώσει όταν έκανα κάποια πράγματα τα οποία δεν με εκπροσωπούσαν και ίσως ντρεπόμουνα γι’ αυτά, είχα τόσο μεγάλη ανάγκη από χρήματα, που δεν μπορώ να κατηγορήσω τον εαυτό μου. Όσο για τα πολιτικά πιστεύω, αισθάνθηκα ότι όντως στενοχώρησα κάποιους παλιούς συναγωνιστές, όταν έβαλα δύο φορές υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτούς και μόνο στενοχωρήθηκα που τους πλήγωσα.

 • Γιατί στενοχωρηθήκατε τη στιγμή που οι φίλοι σας θα έπρεπε να σκεφθούν ότι βάλατε υποψηφιότητα, χωρίς την ιδιοτέλεια να καρπωθείτε οφέλη.

– Η αλήθεια είναι, ότι πάντα ήμουν ανιδιοτελής. Να φανταστείτε ότι και τις δύο φορές δεν επεδίωξα να βγω βουλευτής.

 • Τότε γιατί η επιμονή στην υποψηφιότητα;

– Πίστεψα ότι μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο σ’ αυτό τον τόπο.

 • Είναι ανάγκη να γίνονται κοσμογονικές αλλαγές για να έχουμε εκρήξεις, ακόμη και στην τέχνη του θεάτρου;

– Καμιά φορά γίνονται τόσο ραγδαία τα γεγονότα, που δεν μπορούμε και να τα προλάβουμε. Σίγουρα οι εκρηκτικές εποχές, οι περίοδοι των αλλαγών, φέρνουν και στην τέχνη κάτι διαφορετικό.

 • Βρισκόμαστε σε δύνη κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών. Πώς νιώθετε, ως άνθρωπος που έχει αγωνιστεί για μια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία;

– Θα ‘θελα να ήμουν είκοσι χρόνια πιο νέα και να βγω μπροστά. Εκλεισε η εποχή της μεταπολίτευσης. Ετοιμαζόμαστε για νέα πράγματα, σε όλους τους τομείς. Θα ήθελα σ’ αυτή την επιδίωξη της αλλαγής, να ήμουν μπροστά.

 • Εχουμε πολλές θεατρικές σκηνές. Περισσότερες κι απ’ τις ευρωπαϊκές θεατρικές πιάτσες. Τι σημαίνει αυτό;

Το κακό ή ενδεχομένως το καλό, ξεκινάει απ΄ την πληθώρα των δραματικών σχολών και κατά συνέπεια και των αποφοίτων. Ακούω να ιδρύουν σχολές κάποια ονόματα και τρελαίνομαι. Εγώ μετά από τόσα χρόνια πείρας, με δυο θέατρα που έχω δημιουργήσει, δεν έχω τολμήσει να πω ότι είμαι δασκάλα. Με τι συνείδηση, λοιπόν, κάποιοι παίρνουν παιδιά στο λαιμό τους; Αυτοί οι σπουδαστές αποφοιτούν. Φυσικά, δε βρίσκουν δουλειά και τι κάνουν; Δημιουργούν ομάδες. Επαιρναν, μέχρι τώρα, ψίχουλα απ΄ το Υπουργείο νοίκιαζαν ένα χώρο, δούλευαν και ως σερβιτόροι ή μπάρμαν για να ανταποκριθούν στα έξοδα, και τα βράδια έμπαιναν στο χώρο αυτόν κι άρχιζαν να παίζουν προκειμένου να εκφραστούν. Φαύλος κύκλος. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν καλές εξαιρέσεις. Όμως, χάνονται μέσα στην πληθώρα.

 • Είστε απ΄ τις ελάχιστες ηθοποιούς, που καταθέτουν στην ‘αγορά’, την ψυχή τους. Λόγω αυτής της αρχής, αναγκαστήκατε να πληρώσετε τίμημα;

– Αρκετές φορές. Είτε αυτό ήταν επί χρόνια απ΄ το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη θλιβερή ιστορία των επιχορηγήσεων, είτε δυστυχώς απ΄ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και κυρίως τον τελευταίο καιρό.

 • Τα Μέσα δε θέλουν να προωθήσουν την ποιότητα;

– Δεν είναι θέμα ποιότητας. Είναι θέμα σιναφιών και κυκλωμάτων . Παρέες που δεν είναι και τόσο αθώες…

 • Σας βγήκε σε καλό η απουσία σας απ΄ την τηλεόραση;

– Μάλλον. Όσοι θεατές έρχονται στο θέατρο είναι κερδισμένοι ένας – ένας.

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η stavros λέει:

  kυρια βαγενα ειλικρινα θελω να σας συγχαρω απο τα βαθη της καρδιας μου για την προσπαθεια σας να ευαισθητοποιεισετε κ να γνωστοποιεισετε στους » «αρμοδιους» για τα οσα τραγικα συμβαινουν στο κεντρο της αθηνας! σας παρακαλω θερμα να συναιχεισετε ετσι κ να ξερετε πως πολλοι ελληνες ειναι στο πλευρο σας!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s