ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ: «Τη Λυσιστράτη την αγάπησα αλλά και τη φοβήθηκα»

Posted: Οκτώβριος 12, 2010 in Χαραλαμπόπουλος Βασίλης
«Πρέπει να μαζευτούμε». Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος δεν αναφέρεται στην οικονομική κρίση αλλά στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι και τώρα μετακομίζει σε κλειστό χώρο: «Πρέπει να μετριάσουμε το μέγεθός μας, γιατί στην Επίδαυρο και στα ανοιχτά θέατρα όπου περιοδεύσαμεσυνηθίσαμε να ανεβάζουμε τη φωνή και την ενέργειά μας». Την προσεχή Τετάρτη η παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου, στην Πειραιώς.  

Η Λυσιστράτη είναι η πρώτη γυναίκα που υποδύεται ο κωμικός ηθοποιός, και απ΄ ό,τι φαίνεται δεν θα την ξεχάσει. «Την αγάπησα πολύ αλλά και τη φοβόμουν πολύ. Τελικά η αγάπη κέρδισε!» λέει καθώς εξηγεί τον τρόπο που την «πλησίασε». «Ουσιαστικά προσπάθησα να μην τη μιμηθώ, αλλά να τη νιώσω, να την αγγίξω. Δεν είναι άλλωστε ένα καθαρός κωμικός ρόλος. Νομίζω ότι αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να την αντιμετωπίσω με σοβαρότητα, βγάζοντας από το μυαλό μου τα εύκολα τερτίπια. Στόχος μου ήταν και είναι να περάσω στο κοινό τις σκέψεις της». Και να βγάλει γέλιο, προφανώς. «Δεν αγωνιώ γι΄ αυτό, δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν υπάρχει άλλωστε συνταγή.Ολο το ζήτημα είναι να βουτήξουμε σε αλήθειες μέσα μας, να μην είμα στε επιφανειακοί. Παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις τον κόσμο να γελάσει όχι με τον εύκολο τρόπο της φάρσας, της μπανανόφλουδας, αλλά με το δράμα και την ιστορία του. Το βρίσκώ τιμητικό να θεωρείται ένας ηθοποιός κωμικός- προσωπικά υποφέρω όταν παίζω δραματικούς ρόλους».

Με την ελπίδα να γνωρίσει καλύτερα τις γυναίκες, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος πλησίασε τη Λυσιστράτη έχοντας στο μυαλό του συγκεκριμένα πράγματα, σύμφωνα με τη γραμμή της σκηνοθεσίας: «Να μην την κοροϊδέψω. Δεν έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο γιατί θα έχανε το βάρος της, θα ήταν λάθος. Προσπάθησα να βρω μέσα μου πατήματα θεωρώντας ότι είναι σημαντικό να περάσουν τα λόγια και οι σκέψεις μιας γυναίκας μέσα από έναν άνδρα. Σκέφθηκα μήπως με αυτόν τον τρόπο μπορούσα να μάθω καλύτερα τις γυναίκες». Τις έμαθε τελικά; «Οχι, καθόλου».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

  • Θέατρον- Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», αίθουσα Αντιγόνη, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 2540.312.
  • Πρεμιέρα: Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, για 20 παραστάσεις.
  • Τιμές εισιτηρίων: €35 (διακεκριμένες), €25, €20, €15.
Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.