ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ: …ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ

Posted: Ιουνίου 15, 2010 in Μαρκουλάκης Κωνσταντίνος

 • ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τρίτη, 18 Μαΐου 2010. Συντάκτης: Εύη Καλλίνη
 • Η παράσταση «Sleuth», που παρουσιάσατε μαζί με τον Γιώργο Κιμούλη τον χειμώνα, «έσπασε τα ταμεία» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την περιμένατε, τόσο μεγάλη επιτυχία;

«Κοιτάξτε, δεν λέω ούτε ότι την περίμενα, ούτε ότι δεν την περίμενα. Η αλήθεια είναι πως θεωρούσα πως αυτή η ιδέα και η συγκεκριμένη εκτέλεση είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να λειτουργήσει θετικά και να βρει τον κόσμο της, παρά το αντίθετο. Κι αυτό, επειδή η παράσταση έχει δύο ενδιαφέροντα στοιχεία: το ένα είναι το ίδιο έργο, που κάποιοι γνωρίζουν από τις κινηματογραφικές μεταφορές του και το δεύτερο και ισχυρότερο είναι η συνεργασία με τον Κιμούλη και η χημεία που δημιουργήθηκε, η οποία λειτουργεί πολύ καλά στη μεταξύ μας σχέση αλλά και στη σχέση μας με το κοινό».

 • Ο κύριος Κιμούλης σας πρότεινε να συμμετάσχετε;

«Όχι, το ανάποδο, εγώ του έκανα την πρόταση. Είναι κάτι που το ‘θελα από παιδί, απ’ όταν είχα δει την εξαιρετική πρωτότυπη ταινία του Τζότζεφ Μάνκιεβιτς, στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Μάικλ Κέιν και ο Σερ Λόρενς Ολίβιε. Από την άλλη, ήθελα πολύ να δουλέψω με τον Γιώργο Κιμούλη, να βρεθούμε επί σκηνής και μάλιστα, ιδανικά, να βρεθούμε και οι δύο επί σκηνής».

Πώς είναι να πατάτε στα «χνάρια» τόσο σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου;
«Είναι μια πολύ ωραία αίσθηση το να παίρνεις ένα “νήμα” για να το προχωρήσεις παραπέρα και κάποια στιγμή να το παραδώσεις στους επόμενους, καθώς εκεί έγκειται η έννοια της συνέχειας. Κι αυτό είναι κάτι που λείπει, νομίζω, από την εποχή μας, το ότι δεν έχουμε πια συχνά αναφορές σε παλαιότερους δημιουργούς. Αυτό είναι που αποδεικνύει ότι είσαι μέρος μιας συνέχειας, που είναι πριν από εσένα και πρόκειται να υπάρχει και μετά από σένα. Για να εξηγηθώ, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην, πως πρέπει κανείς να φτιάχνει πράγματα που δεν εντάσσονται στην εποχή του».

Με τον κύριο Κιμούλη γνωριζόσαστε από παλιά;
«Ναι, εδώ και πολλά χρόνια. Θαύμαζα το υποκριτικό του αποτύπωμα,αυτό που βγάζει προς τα έξω και ταυτοχρόνως είχα την αίσθηση ότι ως ηθοποιοί έχουμε κάτι κοινό».

 • Το οποίο είναι;

«Νομίζω ότι εκπέμπουμε υποκριτικά με έναν ίδιο κώδικα, με μια υποκριτική που είναι πολύ έντονη και πολύ ακραία, ενεργειακά πολύ δυνατή. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι πως υπάρχει μια εγκεφαλική διάσταση, ένας τρόπος να συλλαμβάνεις τα πράγματα πιο εγκεφαλικά».

 • Μικρός πηγαίνατε στο θέατρο;

«Ναι, οι γονείς μου ήταν θεατρόφιλοι και πηγαίναμε συχνά».

 • Σε ποια ηλικία είδατε την πρώτη σας παράσταση;

«Ήμουν στο δημοτικό, σίγουρα και ήδη είχα πάει στην Επίδαυρο. Είναι οι προσλαμβάνουσες, που είθισται να λέμε, που διαμορφώνουν γούστο».

 • Από τότε λέγατε ότι θα γίνετε ηθοποιός;

«Η αλήθεια είναι πως ναι. Ανήκω στα παιδιά εκείνα, που από πολύ μικρά θέλανε να επιδεικνύονται, που έλεγαν “μπαμπά, μαμά δείτε με”».

 • Ποιος σας έδωσε την πρώτη ευκαιρία στον χώρο;

«Εξαρτάται, από το τι ονομάζει κανείς ευκαιρία».

 • Να σας έδωσε βήμα, να σας βοήθησε να ξεχωρίσετε στα πρώτα σας βήματα.

«Υπό αυτήν την έννοια, το πρώτο μεγάλο βήμα το έκανα με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, όταν, ανοίγοντας το “Θέατρο Νέου Κόσμου”, κάναμε μαζί έναν δραματικό μονόλογο, τη “Βρομιά”. Τότε ήμουν 27 χρόνων. Είχαμε συνεργαστεί και σε άλλες παραστάσεις στο παρελθόν, αλλά ο συγκεκριμένος ρόλος είχε έναν αυξημένο βαθμό δυσκολίας, επειδή έπρεπε να παίξω έναν μονόλογο ενός άραβα μετανάστη. Κάτι που δεν φανταζόταν κανείς άμεσα για μένα, δεδομένου ότι είμαι ανοιχτόχρωμος και με μπλε μάτια. Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα θεατρικά. Τηλεοπτικά σίγουρα τα σίριαλ της Μιρέλλας Παπαοικονόμου».

 • Ως ηθοποιός, ποιο πιστεύετε ότι είναι το δυνατό σας σημείο;

«Σίγουρα είναι αυτά που προαναφέραμε, σχετικά με τη χημεία μου με τον Γιώργο (Κιμούλη). Μια υποκριτική των άκρων και μια αίσθηση ότι πίσω απ’ αυτήν κάτι κρύβεται, ένας νους. Είναι μια υποκριτική που εκφράζεται έντονα σωματικά και έχει μια διάσταση εγκεφαλική. Αυτό ξέρω πια ότι είναι το στίγμα μου. Βεβαίως, σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι».

 • Πού αισθάνεστε πιο άνετα; Σε μικρές ανεξάρτητες παραγωγές, με λίγους συνεργάτες ή σε πιο πολυάριθμες παραγωγές;

«Απολαμβάνω να κάνω πράγματα που νιώθω, ότι έχουν λόγο ύπαρξης. Και μπορώ να αισθανθώ ότι έχω λόγο ύπαρξης σε διαφορετικά πράγματα, σε ένα σίριαλ, σε ένα παιχνίδι, σε μια παράσταση στην Επίδαυρο, αλλά αυτό όχι σώνει και καλά. Πράγμα που σημαίνει πως, κάθε φορά, εξετάζω αρκετά προσεκτικά τι σημαίνει για μένα μια συγκεκριμένη συνεργασία. Όταν καλύπτομαι εγώ, τότε η γνώμη που πιθανόν να έχουν κάποιοι τρίτοι, με αφήνει, λίγο ως πολύ, αδιάφορο».

 • Ποια ανάγκη σας οδήγησε στο να θελήσετε να μπείτε στον πολιτικό στίβο;

«Δεν μπήκα στον πολιτικό στίβο με την έννοια που το θέτετε, δηλαδή δεν θέλησα να γίνω πολιτικός».

 • Τι υποδηλώνει, λοιπόν, η ενασχόλησή σας με τα κοινά;

«Ασχολούμαι με τα κοινά υπό την έννοια ότι είμαι πολίτης αυτής της χώρας και θέλω, όταν βρίσκω λόγο να πω κάτι ή να συμμετάσχω σε μια προσπάθεια, να το κάνω. Ούτε έχω εγκαταλείψει την υποκριτική για την πολιτική. Νομίζω ότι κάνω αυτό που θα ‘πρεπε να κάνουν οι περισσότεροι έλληνες πολίτες, δηλαδή να ασχολούμαστε, όταν και όσο μπορούμε, πιο ενεργά. Ενώ συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι ναι μεν να παραπονιόμαστε, αλλά να αφήνουμε τους άλλους να βγάζουν το φίδι από την τρύπα. Ξέρετε, η πολιτική είναι στα χρόνια μας μια υποτιμημένη, και δικαίως, δραστηριότητα. Πλέον, οι σοβαρότεροι των ανθρώπων προτιμούν να κάνουν άλλα πράγματα».

 • Στις Ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχατε κυρίως ως ένα καλλιτεχνικό πρόσωπο – πρότυπο;

«Η συμμετοχή μου ήταν περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα, με την έννοια του να δηλώσω σε μια συγκεκριμένη στιγμή, σε ένα συγκεκριμένο momentum μαζί με μια άλλη, νέα ομάδα ανθρώπων (αναφέρεται στο κόμμα «Δράση») που διέθετε ένα υψηλό πνευματικό επίπεδο, την παρουσία μου».

 • Ναι, αλλά δεν θα κληθείτε να μιλήσετε π.χ. για ένα οικονομικό νομοσχέδιο, έτσι δεν είναι;

«Για ένα οικονομικό νομοσχέδιο ίσως όχι. Για τα περισσότερα, όμως, πράγματα, που χρειάζονται κοινή λογική και μια γνώμη, για το τι μας συμφέρει και τι όχι και τι είναι σημερινό και τι προχθεσινό, αυτό νομίζω πως μπορεί να το εκφράσει και ένας καλλιτέχνης και ένας οδοντίατρος και ένας δικηγόρος. Ξέρετε, η μεγάλη μάζα των πολιτικών μας είναι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει άλλα πράγματα, και όχι πολιτικές επιστήμες ή οικονομικά. Επιπλέον, παρατηρήστε τι συμβαίνει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού: οι περισσότεροι καλλιτέχνες, που έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τη γνώμη τους από τα Μ.Μ.Ε., παίρνουν θέση».

 • Και ορθώς πράττουν κατά την ταπεινή μου άποψη. Πείτε μας ποια γεύση σας άφησε η εμπειρία σας από τις Ευρωεκλογές;

«Είναι πολύ ενδιαφέρον να ασχολείσαι με τα ζητήματα που αφορούν στη χώρα, από την άλλη είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Όπως είπε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος, “πολλά πράγματα μπορεί να καταφέρει κανείς να κάνει. Το να αλλάξει τις νοοτροπίες των ανθρώπων είναι από τα δυσκολότερα’».

 • Απογοητευτήκατε λιγάκι;

«Όχι δεν περίμενα τίποτε άλλο, απλά διαπίστωσα πώς λειτουργεί το σύστημα εκ των έσω».

 • Είστε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση του κόσμου, δεδομένου ότι «μπήκατε μπροστά» στην τηλεοπτική καμπάνια του κόμματός σας;

«Κοιτάξτε, αυτό το πράγμα με ενδιέφερε και όταν σε ενδιαφέρει κάτι, πρέπει να το υποστηρίζεις μέχρι τέλους. Από την ανταπόκριση του κόσμου δεν είμαι ευχαριστημένος αλλά δεν περίμενα κάτι άλλο, υπό την έννοια, ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κανείς τις νοοτροπίες των ανθρώπων, νατους “ταρακουνήσει»”, ειδικά στην Ελλάδα, που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα κόμματά τους περίπου όπως τις ποδοσφαιρικές τους ομάδες».

 • Υπήρξε κάποια στιγμή, που να νιώσατε ότι επιλέξατε έναν λάθος δρόμο, σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο;

«Εκ των υστέρων, εκ του αποτελέσματος, μπορεί κανείς να διαπιστώσει πολλά λάθη. Εκ των προτέρων, όμως, δεν γνωρίζεις ότι κάνεις λάθος, υπό την έννοια, ότι κάνεις κάτι, που θεωρείς ότι θα σε οδηγήσει κάπου. Οπότε το λάθος είναι κάτι που μπορεί να κρίνει κανείς μόνο εκ των υστέρων. Αλλά πάλι,δεν πρέπει να ξεχνάς γιατί έκανες ό,τι έκανες, τη στιγμή που αποφάσισες να πάρεις αυτόν τον δρόμο και όχι κάποιον άλλο. Οπότε τα λάθη, πιστεύω, πως δεν διαπιστώνονται ως ενέργειες, ως συγκεκριμένα πράγματα, που έκανες, αλλά ως τρόποι σκέψης, που πρέπει να αλλάξεις. Ο καθένας κρίνει στο τώρα βάσει των στοιχείων που έχει. Όταν περάσει, λοιπόν, λίγος καιρός και μπορεί να κρίνει διαφορετικά, διαπιστώνει, ότι αυτό που νόμιζε τότε σωστό, ήταν λάθος. Ως άνθρωπος, λοιπόν, μπορώ να μετακινώ τον τρόπο σκέψης που βλέπω τα πράγματα στο τώρα, γνωρίζοντας ότι και αυτό που λέω αυτήν τη στιγμή, υπόκειται σε επόμενη, χρονικά, κρίση».

 • Ποια κακή συνήθεια κατορθώσατε να αποβάλετε ή να διορθώσετε μεγαλώνοντας;

«Νομίζω τη σχέση μου με άλλους ανθρώπους στην καθημερινότητα».

 • Πού ήταν κακή;

«Όχι, απλώς, όταν κανείς ασχολείται πολύ με τα δικά του, ξεχνά να λαμβάνει, στο βαθμό που πρέπει, υπόψη του και άλλους ανθρώπους».

 • Στο σημείο που βρίσκεστε σήμερα, νιώθετε να σας λείπει κάτι;

«Ενθουσιασμός. Το μόνο πράγμα που προσπαθώ να επαναφέρω κάθε φορά που είμαι σε μια δουλειά είναι να βρίσκω έναν ενθουσιώδη λόγο ύπαρξης».

 • Ο γιος σας δεν σας «γεμίζει» θετική ενέργεια;

«Κυρίως. Είναι βασικός φορέας ενθουσιασμού για μένα».

 • Ποια είναι η ωραιότερη στιγμή της ημέρας σας;

«Όταν βλέπω τον γιο μου».

 • Έχετε κάποια αγαπημένη κοινή ασχολία;

«Κάνουμε πολλά πράγματα: διαβάζουμε, παίζουμε, παλεύουμε. Ό,τι κάνουν οι μπαμπάδες με τα παιδιά τους, δηλαδή».

 • Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα, που προσπαθείτε να του εμφυσήσετε;

«Να μη φοβάται να σκέφτεται διαφορετικά από άλλους.»

 • Info: Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα πρωταγωνιστήσει στον «Οιδίποδα Τύραννο», σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Στο ρόλο της Ιοκάστης η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο (9/07) και αμέσως μετά θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη (12 & 13/07 ), στο Θέατρο Γης.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Share

{ ΦΩΤ.: CHARLIE MAKKOS – STYLING: ΕΛΕΝΑ ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗ (+EFFEX) –
GROOMING: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΙΔΗΣ (+EFFEX) }

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s