Γρηγόρης Καραντινάκης: «Το θέατρο δεν είναι μαυσωλείο»

Posted: Μαΐου 2, 2010 in Καραντινάκης Γρηγόρης

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γρηγόρης Καραντινάκης, θα παρεμβαίνει κατά της διάρκεια της παράστασης σε εξέλιξη.

  • Συνέντευξη στη ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ | Κυριακή, 2 Μαΐου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Οσοι πάτε να παρακολουθήσετε την αποψινή πρεμιέρα της παράστασης –ή ορθότερα σκηνικής σύνθεσης, όπως το ΚΘΒΕ προτιμά να τη χαρακτηρίζει- «Ηλέκτρα», μη σας κάνει εντύπωση, αν δείτε το σκηνοθέτη της να διακόπτει την εξέλιξή της για να κάνει τις υποδείξεις του. Αυτό είναι, άλλωστε, το νόημα ενός work in progress, μίας παράστασης σε εξέλιξη, η οποία αντιμετωπίζει το έργο όχι ως έτοιμο, «τελειωμένο», υλικό, αλλά ως κάτι που έχει δυναμική και μεταλλάσσεται. Αντίστοιχα works in progress έχουμε ξαναδεί, βεβαίως, σε άλλες σκηνές της Θεσσαλονίκης, μικρότερες και πιο εναλλακτικές, αλλά πρώτη φορά βλέπουμε από τη δεύτερη μεγαλύτερη θεατρική σκηνή της χώρας.

Ο Γρηγόρης Καραντινάκης, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία της «Ηλέκτρας» , εξηγεί σχετικά στον «Α»: «Στόχος μας είναι το κοινό να βλέπει κάθε μέρα και μια διαφορετική παράσταση. Αυτό ορίζει και την επιτυχία ενός work in progress, μίας σκηνικής σύνθεσης πειραματικού χαρακτήρα που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, στη «ζωντανή» επαφή με το κοινό. Το κοινό, από τη πλευρά του, θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον τρόπο που δουλεύουμε μία παράσταση και δε θα παρακολουθήσει απλά το έτοιμο προϊόν στο τέλος. Μάλιστα, σε κάποιες –όχι όλες– παραστάσεις θα πραγματοποιείται και συζήτηση ανάμεσα σε συντελεστές και θεατές, στο τέλος. Σε αυτό το γόνιμο υλικό που θα προκύψει θα στηριχτούμε για να παρουσιάσουμε το Σεπτέμβριο την «Ηλέκτρα», όχι ως ανοιχτή πρόβα πλέον, αλλά ως έτοιμη, «τελειωμένη» θεατρική παράσταση».

  • Στόχος σας είναι η προσέγγιση ενός διαφορετικού κοινού; Πώς θα το ορίζατε αυτό το κοινό;

«Αυτό το ανέβασμα της «Ηλέκτρας» ήταν ιδέα του ίδιου του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, του Σωτήρη Χατζάκη, και είναι πλήρως εναρμονισμένο με την προσπάθεια που κάνει το ΚΘΒΕ να «ανοιχτεί» στο κοινό. Αυτό στοχεύουμε και με το φεστιβάλ μας «Χώρος Δράσης», όπου καλούμε τις θεατρικές ομάδες της πόλης να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ο κόσμος μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί εκπληκτικά σε αυτό το κάλεσμα. Δε θα πιστέψετε πόσες ομάδες υπάρχουν, πολλές χωρίς «στέγη» αλλά με μεράκι για αυτό που κάνουν. Το θέατρο δεν είναι μαυσωλείο. Οι νέοι είναι το αύριο. Ειδικά για την «Ηλέκτρα», τώρα περιμένουμε το θεατή με τις επισημάνσεις του. Επιζητούμε μία ανοιχτή επικοινωνία με το κοινό μας».

  • Προσδοκάτε μία αύξηση του κοινού από αυτού του είδους τις ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες; Συνδέω την ερώτηση και με τη δεδομένη οικονομική κρίση που ασφαλώς αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των εισιτηρίων που κόβονται.

Δεδομένης της κρίσης, όπως λέτε, δεν είναι ανάγκη να δούμε αύξηση για να είμαστε ικανοποιημένοι. Περισσότερο μας ενδιαφέρουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της αλλαγής, της μεταστροφής, του ανοίγματος και σε μία διαφορετική μερίδα κοινού. Από κει και πέρα, με σταθερά βήματα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε και για αύξηση.

  • Μία τέτοιου είδους σκηνική σύνθεση, σαν αυτή που θα δούμε σήμερα στην ΕΜΣ, λειτουργεί περιοριστικά ή απελευθερωτικά για το σκηνοθέτη;

Για το σκηνοθέτη κάθε παράσταση είναι μία αναζήτηση από το μηδέν. Ειδικά, όταν πρόκειται για ένα έργο σαν την «Ηλέκτρα», που περιέχει τόσο πλούσιο υλικό, το οποίο βρίσκουμε στην πορεία του μετέπειτα θεάτρου, του μοντέρνου, του ψυχολογικού, καταλαβαίνετε ότι η όλη διαδικασία δε μας δίνει –εμένα και όλους τους συντελεστές– μόνο χαρά, αλλά πραγματικά μας γοητεύει.

Ταυτότητα παράστασης: Σκηνοθέτης – φωτιστής: Γρηγόρης Καραντινάκης.

Σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Ερση Δρίνη, συνθέτης: Γιώργος Χριστιανάκης, Χρογράφος: Τατιάνα Μύρκου.

Παίζουν: Ηλέκτρα Γωνιάδου, Μαρία Καραμήτρη, Αναστασία Κατσιναβάκη, Γιώργος Κολοβός, Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύη Σαρμή, Γιώργος Σφυρίδης, Αδριανή Τουντοπούλου, Γιάννης Καραμφίλης, Αννη Τσολακίδου και Γιάννης Χαρίσης.

Παραστάσεις δίνονται Τετάρτη και Κυριακή, στις 19.00, Πέμπτη – Σάββατο, στις 21.00 στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (τηλ. 2310/ 288.000). Αύριο, Πρωτομαγιά, το θέατρο αργεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s