Θύμιος Καρακατσάνης: «Το κουτσό άλογο όπου και να το βάλεις κουτσό είναι…»

Posted: Νοέμβριος 1, 2009 in Καρακατσάνης Θύμιος

«Τα κουλτουροειδή πράγματα που δεν λένε τίποτα για τη ζωή μας δεν με ενδιαφέρουν» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» o Θύμιος Καρακατσάνης. Ο μεγάλος ηθοποιός μάς μιλά για όλα. Για τον «Θάνατο του εμποράκου» που ανέβασε φέτος για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Ζίνα, για τη σάτιρα, τον Λάκη Λαζόπουλο, για τα πρότυπα που δημιουργεί η τηλεόραση, για την Ευγενία Μανωλίδου αλλά και για τη ζωή του. Ο Θύμιος Καρακατσάνης μπαίνει στα χωράφια της πολιτικής λέγοντας «πως βοηθός στο να ανέβει ο κύριος Παπανδρέου στην εξουσία ήταν ο κύριος Καραμανλής». Σχολιάζει τα αθλητικά παπούτσια της κ. Μπιρμπίλη, ενώ καταθέτει τη δική του πρόταση για την κρατική τηλεόραση στον νέο υπουργό Πολιτισμού. Καυστικός όπως πάντα, θεωρεί ότι «το Κοινοβούλιο, ο ναός της Δημοκρατίας, έχει ευτελιστεί όχι από την κυρία Σαρρή αλλά από αυτούς που επιτρέπουν σε άτομα σαν την κ. Σαρρή να μπαίνουν στη Βουλή». Επίσης, αναφέρεται στους επώνυμους γείτονές του και δηλώνει: «Εκτός από μια μάνδρα μάς χωρίζει και μια ιδεολογία».

– Ο «Θάνατος του Εμποράκου» του Αρθουρ Μίλερ, ένα από τα θεατρικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, πόσο επίκαιρο μπορεί να είναι στις μέρες μας;

Δεν παίζω ποτέ ένα έργο που δεν έχει προβολές στο σήμερα. Αυτά τα κουλτουροειδή πράγματα που δεν λένε τίποτα για τη ζωή μας δεν με ενδιαφέρουν. Ο Μίλερ έγραψε τον «Εμποράκο» πριν από εβδομήντα χρόνια για να στηλιτεύσει το αμερικάνικο όνειρο. Είναι ένα έργο που μιλάει για τον αγώνα επιβίωσης των ανθρώπων μέσα σε μια άγρια, καπιταλιστική κοινωνία. Η οικονομία δυστυχώς φτιάχνει τη ζωή μας. Οταν φτάνει το χρήμα να μην μπορεί να ισορροπήσει τη ζωή των ανθρώπων, γίνεται βάναυσο.

– Η σάτιρα έχει όρια;

Αν είναι σάτιρα, δεν έχει όρια. Η σάτιρα είναι μια κριτική απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν.

– Υποστηρίξατε τον Λάκη Λαζόπουλο στη δικαστική διαμάχη με την Εφη Σαρρή.

Ενιωθα την υποχρέωση να υποστηρίξω την υπόθεση Λάκη, την υπόθεση σάτιρας. Σε αυτόν τον αγώνα κερδίσαμε το εξής: να μην μπορεί κάποιος με ένα δεδικασμένο να καταφεύγει εναντίον του καλλιτέχνη που κάνει σάτιρα και να τον υποχρεώνει να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει φίμωση στη χώρα όπου γεννήθηκε η σάτιρα.

– Την Εφη Σαρρή την έχετε γνωρίσει;

Οχι, και ούτε θέλω να τη γνωρίσω. Την έχω ακούσει μόνο σε αυτά που έλεγε προεκλογικά. «Ψηφίστε με, σταυρώστε με, στα χέρια σας σηκώστε με». Πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο είναι ο ναός της Δημοκρατίας και έχει ευτελιστεί όχι από την κυρία Σαρρή αλλά από αυτούς που επιτρέπουν σε άτομα σαν την κ. Σαρρή να μπαίνουν μέσα στο Κοινοβούλιο. Εκείνο που με στενοχώρησε είναι ότι εγώ μιλούσα για τη σάτιρα και κάποιοι θεωρούσαν ότι μιλάω εναντίον της κ. Σαρρή.

– Η αθυροστομία στην Τέχνη επιτρέπεται;

Αν τα νοήματα που θέλεις να πεις είναι σωστά, τι πειράζουν οι λέξεις; Με έχουν κατηγορήσει αρκετές φορές, γιατί λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Είπα σε κάποιον, εγώ μιλάω για τη Δημοκρατία σαν να μιλάω για τη μάνα μου και σεις μιλάτε σαν να μιλάτε για μια πόρνη. Δεν μπορώ αν δεν συμπυκνώσω και δεν εκλαϊκεύσω τα πράγματα. Νομίζω ότι έχω κάνει μια βρομιά.

– Πώς βλέπετε τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Θέατρο;

Είναι Εθνικό, όπως είναι η εθνική μας ζωή. Παντού βασιλεύουν οι διασυνδέσεις, κυρίως σε θέματα που δεν πληρώνει κανείς. Αυτό που ξέρω είναι ότι τα χρήματα που δίνονται με αυτά που απολαμβάνει πολιτιστικά ο λαός δεν είναι ανάλογα. Οχι σε όλες τις περιπτώσεις αλλά στις περισσότερες.

– Η ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου περνά μια περιπέτεια με την υγεία της…

Εύχομαι να είναι καλά. Εχω περάσει και εγώ μια περιπέτεια με την υγεία μου και τα ξέρω αυτά. Ο Θεός τής έδωσε τα πάντα, αλλά γι’ αυτό λέει ο λαός μας μηδένα προ του τέλους μακάριζε…

– Το σπίτι σας το χωρίζει μια μάντρα από τα σπίτια άλλων επωνύμων (σ.σ.: μένει πολύ κοντά με τον Σταμάτη Σπανουδάκη και τον Αντώνη Βαρδή).

Δεν με χωρίζει μια μάντρα, με χωρίζουν ιδεολογίες. Μάντρα καμία. Είμαι γείτονας με όλους αυτούς τους αξιοσέβαστους ανθρώπους. Τελικά, είμαι ένας μοναχικός άνθρωπος και με χωρίζει η μοναξιά μου.

– Κάποιοι από τους νέους ηθοποιούς επιλέγουν να ξεκινούν την καριέρα τους από το θεατρικό σανίδι και κάποιοι άλλοι από την TV…

Το κουτσό άλογο όπου και να το βάλεις κουτσό είναι. Τα νέα παιδιά στον χώρο είναι το μέλλον, ωστόσο δεν θα έχουν την ευτυχία να έχουν τους δασκάλους που είχαμε εμείς.

– Πενήντα χρόνια στον χώρο του θεάτρου… Υπάρχει κάτι που δεν έχετε κάνει;

Αισθάνομαι δικαιωμένος και έχω αναπαυμένη τη συνείδησή μου. Είμαι πανευτυχής για τις συνεργασίες που έχω κάνει, όπως με τον συχωρεμένο τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τον Κώστα Βουτσά, με τον Στάθη Ψάλτη φέτος με τη «Λυσιστράτη». Αυτή είναι η οικογένειά μου τελικά. Θα ήθελα να κάνω ένα έργο που να μην έχει κείμενο, να το φτιάχνουμε οι ηθοποιοί. Αυτό θέλει πολλά λεφτά και χρόνο. Θέλει να κάτσεις ένα-δύο χρόνια με μια ομάδα για να μπορείς να το κάνεις. Αλλιώς θα γίνει πρόχειρο.

– Είστε ευχαριστημένος από τη ζωή σας;

Η ζωή δεν είναι να την ευχαριστηθείς. Να τη διαβείς χωρίς να σκύψεις. Εγώ δεν έχω σκύψει, γι’ αυτό θεωρούμαι και δύσκολος.

«Ο Καραμανλής βοήθησε τον Παπανδρέου να ανέβει»

-Στα πολιτικά τώρα, είχαμε αλλαγή κυβέρνησης.

Για την ώρα το μόνο που έχει αλλάξει είναι τα ονόματα. Βοηθός στο να ανέβει ο αξιότιμος κύριος Παπανδρέου στην εξουσία ήταν ο κύριος Καραμανλής. Που όχι μόνο τον βοήθησε αλλά χωρίς τον κύριο Καραμανλή δεν νομίζω ότι θα κατάφερνε κανείς σε τόσο σύντομο διάστημα να ανέβει στην εξουσία.

– Πώς είδατε τη νέα υπουργό Περιβάλλοντος, την κ. Μπιρμπίλη, η οποία εισήλθε στο Κοινοβούλιο με αθλητικά παπούτσια;

Τα παπούτσια δεν με ενδιαφέρουν, θα ήθελα να ξέρω πώς είναι το κεφάλι της μέσα. Δεν με ενοχλεί η εμφάνισή της στο Κοινοβούλιο, πιθανότατα να με ενοχλούσε από τη στιγμή που θα σέβονταν όλοι τον συγκεκριμένο χώρο. Το να φοράει κάποιος ένα ωραίο παπούτσι και μια ωραία γραβάτα δεν νομίζω πως είναι δείγμα σεβασμού. Αυτό που μετρά είναι οι πολιτικές πράξεις.

– Πιστεύετε ότι ο νέος υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Παύλος Γερουλάνος, θα βοηθήσει στο να γίνουν πράγματα στον χώρο του πολιτισμού;

Ολοι οι άνθρωποι έχουν καλές προθέσεις. Ξέρω ότι είναι γόνος μιας σπουδαίας οικογένειας και έχει καλές σπουδές. Ελπίζω να βοηθήσει.

– Τι θα θέλατε να δείτε στην κρατική τηλεόραση;

Θα ήθελα μια εκπομπή για το θέατρο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Θα επιθυμούσα να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι, οι οποίοι θα διαφημίσουν την πολιτιστική παραγωγή, που πολλοί από μας την κάνουν με ιδρώτα, κόπο και ρίσκο. Αυτό δεν το βλέπω στην τηλεόραση και απορώ γιατί δεν το κάνουν. Για το ποδόσφαιρο έχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ εκπομπές. Για τα εσώρουχα βλέπεις ένα κάρο ξεγυμνωμένες να τα παρουσιάζουν. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια εκπομπή για την πολιτιστική ζωή του τόπου.

«Δεν με ενδιαφέρουν όσοι φοράνε κοστούμι και βγαίνει ταγέρ»

– Τηλεόραση βλέπετε;

Είμαι υποχρεωμένος να βλέπω τα πάντα που συμβαίνουν στον τόπο μου και τον κόσμο, αλλιώς είμαι άχρηστος σαν καλλιτέχνης. Δεν είμαι φανατικός με κάτι, απλώς δεν θέλω να μου ενοχλούν την αισθητική.

– Υπάρχουν πράγματα που την ενοχλούν;

Τα πάντα, αλλά πάνω από όλα η διαφήμιση. Με ενοχλεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Οταν έχει κάποιος χρήματα και την εύνοια των ισχυρών, μπορεί και διαφημίζεται. Πρέπει να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, αλλά έτσι σιγά σιγά θα χαθεί και η Κορώνη…

– Τι σας αρέσει από την τηλεόραση;

Τα ντοκιμαντέρ, με ενδιαφέρουν οι ειδήσεις, βλέπω τις πολιτικές συζητήσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές με απογοητεύουν. Είναι δυνατόν να σκέφτονται έτσι; Αυτή η σκέψη είναι «δεν σκέφτομαι».

– Παρακολουθείτε ριάλιτι;

Οχι, τέτοιος ευνουχισμός δεν μου χρειάζεται. Δεν μπορώ να τα δω. Αυτό που δεν με ενδιαφέρει στην TV είναι οι άνθρωποι που φοράνε κοστούμι και βγαίνει ταγέρ. Δεν με σοκάρει κάποιος να έχει την ιδιαιτερότητά του, είναι δικαίωμά του. Δημόσια όμως δεν μπορεί να διαφημίζεται αυτή η ιδιαιτερότητα, όταν μάλιστα είναι και το μόνο προσόν. Κάποτε ένας πρωταγωνιστής είπε σε έναν επιχειρηματία δώσε μου έναν π… να σου κάνω μια επιτυχία. Το θεωρώ χυδαίο.

– Την Ευγενία Μανωλίδου την ξέρετε;

Την ξέρω. Κοιτάξτε, το να μην παρουσιάζεις τίποτα και να φαίνεται ότι κάτι παρουσιάζεις, είναι ένα προσόν. Εμείς τι να πούμε; Ευχόμαστε να έχουν να παρουσιάζουν πράγματα. Θα ήθελα να μιλήσω πιο γενικά. Ο καθένας έχει ένα σώβρακο που άμα το βγάλεις μπορεί όλα τα μάτια να στραφούν σε αυτό που κρύβεται κάτω από το σώβρακο. Δεν νομίζω ότι μπορείς να ασχολείσαι με το τι έχει μια κιλότα ή ένα σώβρακο από μέσα. Κάποτε με είχαν καλέσει σε μια εκπομπή, στην οποία βγήκε μια μεγάλη σταρ και απάντησε στο εξής ερώτημα της παρουσιάστριας. «Τι σας αρέσει περισσότερο, η ποιότητα ή το μέγεθος;». Και αυτή είπε «το μέγεθος». Ημουν καλεσμένος στην επόμενη εκπομπή, αρρώστησα και δεν πήγα. Γιατί τι να πω εγώ περί μεγέθους…

ΤΕΤΑ ΤΣΕΤΣΕΚΟΥ, ESPRESSO, 01/11/2009

Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 4
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s