Θανάσης Παπαγεωργίου: «Εκτός από τις ευθύνες των πολιτικών, υπάρχουν και οι δικές μας»

Posted: Οκτώβριος 27, 2009 in Παπαγεωργίου Θανάσης

Μια «λοξή» ματιά στη σημερινή νεοελληνική πραγματικότητα, ένα σαρκαστικό βλέμμα στον ξεπεσμό, τον ωχαδελφισμό και τη χυδαιότητα που μας πνίγουν είναι το σπονδυλωτό έργο «ΤΕΛΕΙΑ gr», που ανεβαίνει την Πέμπτη στο θέατρο «Στοά» στου Ζωγράφου.

Γραμμένο από τους Θανάση Παπαγεωργίου, Παναγιώτη Μέντη και την ομάδα «Ex Animo», το έργο αποτελείται από ογδόντα σκηνές, με έντεκα ηθοποιούς να ερμηνεύουν περίπου διακόσιους ρόλους.

Οι έμπειροι ηθοποιοί της «Στοάς» συνεργάζονται με τη νεανική ομάδα «Ex Animo» για πρώτη φορά. Ας ακούσουμε τι λέει γι’ αυτό το ψηφιδωτό εγχείρημα, ο δημιουργός της σαραντάχρονης και πλέον «Στοάς» Θανάσης Παπαγεωργίου, που έχει κάνει τη σκηνοθεσία.

 • Μοιάζει με επιθεώρηση το έργο σας, αφού αποτελείται από σκετς-εικόνες και σατιρίζει την επικαιρότητα και τον κοινωνικό μας περίγυρο; Τι το διαφοροποιεί;

«Την επιθεώρηση, όπως τουλάχιστον έχει περάσει στη θεατρική ιστορία μας, δεν μπορούμε να την επαναλάβουμε. Ηταν ένα είδος μιας ειδικής εποχής. Το δικό μας το έργο θα μπορούσαμε να πούμε ότι απλώς στηρίζεται στο είδος εκείνο, έχει σκετς, έχει εικόνες, αλλά έχει και βίντεο, δανείζεται από εκείνο, προχωράει όμως και σε μια ψυχολογική θεώρηση, δημιουργεί ένα ψηφιδωτό καθημερινών ανθρώπων, καθρεφτίζοντας τη σημερινή εικόνα του ανθρώπου γενικά, του Ελληνα ειδικότερα. Καταλήγει σε μια κραυγή για τον ξεπεσμό, την ξεφτίλα, την έλλειψη αυτοσεβασμού, τον ωχαδερφισμό και τη χυδαιότητα που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βιώνει».

 • Ο… ηλεκτρονικός τίτλος σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στον πάτο, στην τελεία και παύλα;

«Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι τα πάντα μπορούν να πάνε και πιο στραβά απ’ όσο είναι, ότι ο πάτος μπορεί να βρίσκεται όλο και πιο κάτω. Το ΤΕΛΕΙΑ gr μεταφράζεται όπως το θέλει κανείς, ανάλογα με το πώς βλέπει τα πράγματα και πώς ζει τη ζωή του: Τελεία; Τέλεια; Τελεία και παύλα; Τρεις τελίτσες;».

 • Είναι μια διαμαρτυρία το έργο σας, με «όπλα» το χιούμορ και τη σάτιρα; Κάποιοι ενδεικτικοί «στόχοι»;

«Χωρίς χιούμορ και σάτιρα καμία κριτική ή διαμαρτυρία δεν αντέχουν. Τα όπλα μας όμως δεν είναι μόνο αυτά, είναι ακόμη η ψυχρή απεικόνιση, η κατάδειξη της άλλης πλευράς του νομίσματος, το κυνικό σχόλιο… Η εκκλησία, η πολιτική, το life style, η TV, η υπερκατανάλωση… Είναι χιλιάδες τα κουσούρια μας!».

 • Ο θεατής αφυπνίζεται, προβληματίζεται ή απλώς εκτονώνεται και επιστρέφει στο μια από τα ίδια; Υπάρχει ελπίδα φωτός σ’ αυτό το ατελείωτο σκοτεινό τούνελ που διανύουμε;

«Το έργο είναι μια παύση, ένα στοπ στην καθημερινότητα, μια ανασκόπηση του τι ζούμε, μια κριτική πρώτα στον εαυτό μας και μετά σε όλα τα υπόλοιπα. Ολοι μιλάνε για την ευθύνη των πολιτικών, των κουμπάρων, των μεγάλων στελεχών, των καρτέλ και κανείς δεν μιλάει για την προσωπική ευθύνη, τη δική μου, τη δική σου, του διπλανού. Ο θεατής, λοιπόν, πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη του. Αυτός θ’ αποφασίσει αν θα αφυπνιστεί ή θα επιστρέψει στα ίδια. Αυτό είναι και το φως στο τούνελ».

 • Στη δοκιμασμένη κάβα της «Στοάς» βλέπουμε να συνυπάρχει φέτος το παλιό της κρασί με το νέας σοδειάς «Ex Animo». Τι σας τράβηξε σ’ αυτή την συνύπαρξη;

«Πάντα η «Στοά» συνεργαζόταν με νέους. Νέοι ήταν σχεδόν πάντα οι συγγραφείς της, νέοι οι ηθοποιοί της, οι σκηνογράφοι της, οι συνεργάτες της γενικώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Φέτος προχωρήσαμε και σε οικονομική συμπαραγωγή με τους νέους, αναλαμβάνοντας ευθύνες όλοι μας. Η «Ex Animo» είναι μια ομάδα που, αν όλα πάνε καλά στην πορεία τους, μπορεί να δημιουργήσει κατάσταση στο θέατρο. Προς το παρόν είναι υπόδειγμα συνεργασίας, θέλησης, αλληλοεκτίμησης και αγάπης. Είναι αρκετά αυτά για την πορεία. Αν θεωρούνταν αρκετά και από το ΕΚΕΘΕΧ, για να τους βοηθήσει οικονομικά…»

Είμαστε όλοι ήρωες ενός καρτούν

Η ομάδα «Ex Animo» έκανε το «μπαμ» στην τετραετή μόλις θεατρική θητεία της με την κωμωδία «Νοσφεράτους Διδόντικους», μια παρωδία του Δράκουλα που παίχτηκε για τρεις συνεχείς σεζόν.

 • Εχει κάποια… γκραν-γκινιόλ στοιχεία η νεοελληνική πραγματικότητα, συγγενικά μ’ εκείνα του «Νοσφεράτους Διδόντικους»;

«Φυσικά! Αρκεί μόνο να μπούμε σε μια δημόσια υπηρεσία, ένα νοσοκομείο ή ένα τρένο για να διαπιστώσουμε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ όλοι παίζουμε σ’ ένα έργο καρτούν, με παραμορφωμένους χαρακτήρες, διαστρεβλωμένα αισθήματα και τρελές καταστάσεις».

 • Τι σας εξιτάρει περισσότερο απ’ αυτά που ζείτε γύρω σας και στα οποία στοχεύουν τα σατιρικά βέλη σας;

«Σχεδόν όλα μάς εξιτάρουν, περισσότερο όμως η βία, στην πολιτική, στην καθημερινότητα, στις σχέσεις… Η πραγματικότητα πλέον ξεπερνάει και την πιο νοσηρή φαντασία».

 • Με τι γελάτε περισσότερο;

«Με τους εαυτούς μας! Χωρίς αυτοσαρκασμό δεν πας πουθενά!».

 • Η τρελούτσικη, αυτοσχεδιαστική ματιά σας, σε συνδυασμό με τη σωματική κινητικότητά σας, έχουν κάτι κοινό με την οπτική της «Στοάς»; Τι σας τράβηξε σ’ αυτήν;

«Το στοιχείο εκείνο που συνδέει και τους δύο μας είναι η αναζήτηση της αλήθειας του κάθε ρόλου, ακόμα και εάν η διαδρομή είναι διαφορετική. Δεν θα χάναμε με τίποτα την ευκαιρία να μάθουμε και έναν καινούργιο δρόμο κι ο Θανάσης Παπαγεωργίου είναι ο καλύτερος δάσκαλος γι’ αυτό. Η «Στοά» είναι ένα ζωντανό θέατρο που δεν φοβάται να μοιραστεί την πολύχρονη πείρα του με μια νέα ομάδα σαν κι εμάς. Αυτό είναι αρκετό».

 • info: Σκηνικά-κοστούμια Λέας Κούση, χορογραφίες Μαρίας Αλβανού. Παίζουν οι Θανάσης Παπαγεωργίου, Εύα Καμινάρη, Παναγιώτης Μέντης, Νάντια Περιστεροπούλου, Ευδοκία Σουβατζή, Νίκη Χαντζίδου. Την ομάδα «Ex Animo» αποτελούν οι Παύλος Εμμανουηλίδης, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Ρόζα Κυρίου, Ντίνα Λαδοπούλου, Ζήσης Ρούμπος.
 • Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΙΔΑΛΗ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s