ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΛΤΑ: «Το γυμνό είναι πια ξεπερασμένο»

Posted: 22 Ιουνίου, 2009 in Μπαλτά Ειρήνη

Η Ειρήνη Μπαλτά, η τηλεοπτική Χαρά, απόλαυσε ιδιαίτερα τη φετινή της συμμετοχή στη σειρά «Λόλα» του ΑΝΤ1 – παρόλο που οι ρυθμοί ενός καθημερινού σίριαλ είναι, όπως η ίδια λέει, στην κυριολεξία εξαντλητικοί. Τουλάχιστον, δεν είχε παράλληλα θέατρο. «Για μένα είναι σκότωμα να κάνω θέατρο και τηλεόραση μαζί, γιατί δεν θέλω να δουλεύω πολύ. Εχω, βλέπεις, και μια αδυναμία στον προσωπικό χρόνο. Θέλω να διασκεδάζω και να έχω άλλες δραστηριότητες εκτός δουλειάς». Μέσα στις αγαπημένες της ασχολίες είναι και το διάβασμα, ενώ με μητέρα ψυχολόγο δεν μας κάνει εντύπωση το «κόλλημά» της για τα βιβλία που έχουν ως θέμα την ψυχανάλυση.

 • Αν δεν είχες την πολυτέλεια να συζητάς με τη μαμά σου, θα έκανες ψυχανάλυση σε περίπτωση που ένιωθες ότι το χρειάζεσαι;

«Δεν ξέρω γιατί η κοινωνία είναι ακόμη πολύ συντηρητική απέναντι σ’ αυτό. Το να ζητήσει κάποιος ψυχολογική υποστήριξη είναι ακόμη ταμπού, ο κόσμος το βλέπει σαν τρέλα. Ομως, είναι αναμενόμενο στις μέρες μας οι άνθρωποι να έχουν προβλήματα που αφορούν το μέσα τους, την ψυχή τους. Οταν υπάρχουν τόσες απαιτήσεις από τους γύρω σου και όταν βομβαρδίζεσαι από εικόνες, ταράζεται ο ψυχικός σου κόσμος».

 • Αρκετοί συνάδελφοί σου συμμετέχουν εθελοντικά σε καμπάνιες κοινωνικού περιεχομένου. Εσύ;

«Το έχω σκεφτεί, αλλά θεωρώ ότι ο εθελοντισμός είναι μια πολύ σοβαρή ιστορία. Δεν μπορεί να το κάνεις ούτε για να φανείς ούτε περιστασιακά, όταν έχεις χρόνο. Ο εθελοντισμός προϋποθέτει ψυχικό σθένος και δέσμευση. Εγώ δεν έχω τώρα το χρόνο, αλλά αν μου πρότειναν να κάνω κάτι αφιλοκερδώς, θα δεχόμουν».

 • Σε ποια θέματα έχεις μεγαλύτερη ευαισθησία;

«Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη ως προς τα παιδιά και τα ζώα. Δεν υπάρχει περίπτωση να δω αδέσποτο και να μην το μαζέψω, να δω τι έχει και να του κάνω στείρωση. Και αυτό δεν χρειάζεται να το κάνω μέσα από φιλοζωική οργάνωση· παίρνω μόνη μου την πρωτοβουλία».

 • Οι καθηγητές σου στη δραματική σχολή σε τι σε θεωρούσαν καλύτερη; Στην κωμωδία ή στο δράμα;

«Δεν σου λένε ποτέ, αλλά σύμφωνα με τους ρόλους που σου δίνουν καταλαβαίνεις μόνος σου. Εμένα, κατά κύριο λόγο, μου έδιναν ρόλους δραματικούς. Δεν έκανα ποτέ την ντάμα. Πάντα ρόλους ενζενί, και μάλιστα της εύθραυστης γυναικείας φιγούρας».

 • Στα επαγγελματικά σου έχεις πει πολλά «όχι»;

«Εχω πει τόσα «όχι», που τώρα μετανιώνω».

 • Γιατί; Με ποιο τρόπο στάθμιζες τα πράγματα τότε;

«Είχα άγνοια κινδύνου και, επίσης, δεν δεχόμουν να παίξω ρόλους που -ενώ ήταν βασικοί- εγώ ένιωθα ότι τους είχα ξανακάνει».

 • Για ποιο «όχι» έχεις μετανιώσει περισσότερο;

«Στον Γιάννη τον Βασιλειάδη, όταν έκανε μια σειρά της Ακρίτα και του Κυρίτση. Με ήθελε πολύ για έναν ρόλο και δεν το ζύγισα σωστά. Δεν είχα φανταστεί τον τρόπο που θα «έδινε» το ρόλο – και δεν ήταν τελικά όπως πίστευα. Βέβαια, πάντα από κάπου χάνεις, από κάπου κερδίζεις. Αν είχα κάνει εκείνο, δεν θα είχα τόσες συμμετοχές στον «Κόκκινο κύκλο» του Πάνου Κοκκινόπουλου, που ήταν σχολείο».

 • Γυμνές σκηνές θα ξαναγύριζες αν ο ρόλος το δικαιολογούσε;

«Τώρα πια όχι. Στο παρελθόν, πράγματι, είχε τύχει· αλλά πια το γυμνό είναι ξεπερασμένο».

 • Η «Λόλα», αν και άρχισε με καλά νούμερα, γύρω στο 24%, εδώ και πολύν καιρό έχει προσγειωθεί στο 14%, με την απέναντι καθημερινή σειρά να φτάνει το 45%. Τι έφταιξε;

«Αν και δεν ασχολούμαι πολύ με την τηλεθέαση, απ’ όσο γνωρίζω η απέναντι σειρά είναι μπροστά στα συνολικά νούμερα – ενώ στο δυναμικό κοινό, το 15-44, είμαστε πολύ ψηλά, ίσως και πρώτοι κάποιες στιγμές. Απλώς, δηλαδή, εμείς απευθυνόμαστε σε πιο νεανικό κοινό απ’ αυτό που βλέπει εκείνη την ώρα τηλεόραση».

 • Αρα δεν δημιούργησε η πορεία του σίριαλ κάποια γκρίνια μεταξύ των συντελεστών.

«Το κανάλι δεν μας πέρασε κανένα άγχος. Δεν αισθανθήκαμε πίεση, ώστε ν’ αναγκαστούμε να αλλάξουμε κάτι».

 • Την επόμενη σεζόν τα σίριαλ θα είναι ελάχιστα, από περίπου 40 που είχαμε άλλες χρονιές, μετά βίας θα φτάσουν τα 15. Ανησυχείς μήπως αναγκαστείς να κάνεις συμβιβασμούς ή εκπτώσεις;

«Φυσικά. Ο πρώτος συμβιβασμός, μάλιστα, θα γίνει στον οικονομικό τομέα. Το μπάτζετ μειώνεται για όσες παραγωγές απομείνουν, επομένως μειώνεται και το κασέ μας».

 • Θα κάνεις εκπτώσεις και ως προς τους ρόλους ή την ποιότητα;

«Αν κάτι δεν με εκφράζει καθόλου, δεν θα το δεχτώ. Από την άλλη, αν υπάρξει μια πρόταση που μπορεί να μη με εκφράζει απόλυτα αλλά ο σκηνοθέτης μού εμπνέει εμπιστοσύνη, θα τη δεχτώ. Να κάνω μια έκπτωση στη δουλειά, ναι, μπορώ».

 • Τελευταία παρατηρούμε την τάση αρκετοί ηθοποιοί να γίνονται τηλεπαρουσιαστές. Πώς το σχολιάζεις;

«Θα με ενοχλούσε μόνο αν έβλεπα κάποιον που δεν «το έχει» και τον κρατάνε για λόγους που δεν μπορώ να φανταστώ. Κατά τα άλλα, αλλάζουν τα πράγματα, τα όρια γίνονται ελαστικά και δεν μπορούμε να κρατάμε τους ανθρώπους με χαλινάρια».

 • Εσύ θα δοκίμαζες;

«Μου αρέσει αυτό το παιχνίδι και πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω, αλλά τρομάζω. Δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα ποτέ να βγω και να είμαι τόσο φυσική, και να μη σκέφτομαι «Ωχ, τι είπα» και «Ωχ, τι έκανα». Θέλει φοβερή ασφάλεια για να εκτεθείς έτσι. Εγώ, στην ουσία, δεν εκτίθεμαι. Δεν βλέπεις εμένα, βλέπεις το ρόλο».

 • Ο ΑΝΤ1 κάνει ακόμη δοκιμαστικά, ψάχνοντας και ηθοποιούς να πλαισιώσουν τη Βίκυ Καγιά στον «Πρωινό καφέ». Δεν θέλεις να πας;

«Θα πήγαινα στον «Πρωινό καφέ» αν μου έκαναν πρόταση. «Μωρέ», θα έλεγα, «μήπως βλέπουν κάτι σ’ εμένα που δεν το βλέπω εγώ; Κάτσε να το δοκιμάσω». Μόνη μου, όμως, δεν τολμάω».

 • Τι βλέπεις στην τηλεόραση όταν έχεις ελεύθερο χρόνο;

«Παρακολουθώ από ένα επεισόδιο κάθε σειράς, ενώ συστηματικά θα δω κάποια σίριαλ που μου αρέσουν».

 • Την αντίπαλη σειρά, «Τα μυστικά της Εδέμ», τη βλέπεις;

«Δεν έχω δει όλα τα επεισόδια, αλλά σίγουρα αρκετά».

 • Από επαγγελματικό ενδιαφέρον ή σε προκαλεί και το στόρι;

«Και τα δύο. Θέλω να δω τους συναδέλφους και τις λεπτομέρειες της παραγωγής γενικά, αλλά θέλω να μάθω και τι θα γίνει ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι».

 • Τι σε απωθεί στην τηλεόραση;

«Καμιά φορά με ενοχλούν κάποιες συνεντεύξεις, στις οποίες οι δημοσιογράφοι κάνουν αφελείς ερωτήσεις και δεν βοηθάνε τον συνεντευξιαζόμενο να προχωρήσει λίγο παραπέρα. Δεν μ’ ενδιαφέρει να μάθω ροζ λεπτομέρειες για ένα πρόσωπο. Θέλω να ακούσω άλλα πράγματα, ώστε να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα για την προσωπικότητά του».

 • Αυτές οι «αφελείς» ερωτήσεις, όμως, μήπως είναι κατόπιν συμφωνίας;

«Σίγουρα υπάρχουν ερωτήσεις στημένες στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις· γίνονται απ’ όλους και είναι μέρος του κατεστημένου. Δεν με ενοχλεί αυτό, αλλά το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα να ξεδιπλώσεις το πώς βλέπεις τη ζωή ή το θάνατο – όπως γίνεται στις συνεντεύξεις της Εύης Κυ- ριακοπούλου».

 • Γιατί δεν σε καλούν σε τέτοιες συνεντεύξεις;

«Γιατί καλούν φτασμένους».

 • who is who

* Μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη.

* Τελείωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

* Ονειρεύεται μακρινά ταξίδια και δουλεύει για να τα πραγματοποιεί.

* Της αρέσει το σκι στο βουνό και στη θάλασσα.

* Εχει ένα «δύσκολο και αντικοινωνικό» γατάκι που μάζεψε από το δρόμο.

 • Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΑΓΔΗΣ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΘΗΝΑ ΓΚΟΡΟΥ | ΦΩΤ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ, On Off, Κυριακή 21 Ιουνίου 2009
Σχόλια
 1. Ο/Η LOLAK_I λέει:

  ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΛΤΑ? ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΩ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s