Ο ΓΙΩΡΓOΣ ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛOΣ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ: «Οι πολιτικοί μας είναι κότες»

Posted: 23 Φεβρουαρίου, 2009 in Γιώργος Πυρπασόπουλος

«Το σενάριο της ταινίας
  • «Υπάρχει χώρος στο ελληνικό σινεμά για νέες προτάσεις, όμως οι εταιρείες διανομής ρυθμίζουν την αγορά», υποστηρίζει ο Γιώργος Πυρπασόπουλος

«Πάντα μου άρεσε το σινεμά. Όμως οι μέχρι τώρα συμμετοχές μου σε ταινίες ήταν μικρές σε έκταση και δεν έχω χαρεί τον κινηματογράφο. Παίζουν ρόλο και οι συνθήκες δουλειές. Στην τηλεόραση είναι διαφορετικά. Τα πράγματα δεν είναι εξελίξιμα και επειδή λαλεί πολύς κόσμος. Το σύστημα δεν είναι τόσο ελεύθερο, ανοιχτό στη δημιουργία. Υπάρχει η βιασύνη της προβολής και η τάση της επιμήκυνσης. Δεν υπάρχει σταθερά στην τηλεόραση. Για παράδειγμα οι συνθήκες παραγωγής στα “Υπέροχα πλάσματα” με πήγαν πίσω είκοσι χρόνια εν αντιθέσει με ένα γκεστ στα “Άγρια παιδιά” φέτος που με προχώρησε πέντε χρόνια, όπως επίσης και στο τηλεπαιχνίδι “Μια τρύπα στο νερό”. Εξαρτάται πού θα πέσεις, αν και τα πράγματα τείνουν να βελτιώνονται τεχνικά», λέει ο Γιώργος Πυρπασόπουλος που φαίνεται να μη μασάει τα λόγια του και χαίρεται με το ρεύμα επιστροφής του κόσμου όχι μόνον στον κινηματογράφο αλλά και στις ελληνικές ταινίες.

«Ο ελληνικός κινηματογράφος εξελίσσεται και προχωράει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κόσμος στηρίζει τις ταινίες Ελλήνων δημιουργών, ασχέτως αν σχεδόν όλες είναι κωμωδίες. Διότι έτσι δημιουργείται χώρος για ανθρώπους που θέλουν να κάνουν και άλλου είδους κινηματογράφο. Είναι θετικό να γίνονται προτάσεις μέσα από το σινεμά. Έχει όμως και τα τρωτά του. Πάσχουμε από σενάρια αλλά και πάλι δεν ξέρω αν τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι αυτά που πρέπει να χρηματοδοτούνται. Πάντως είναι μια αρχή. Ο κόσμος πέραν της έντονης επιθυμίας που έχει για κωμωδίες ίσως αρχίσει να ζητά και κάτι άλλο. Γυρίζονται όμως και άλλου είδους ταινίες, αλλά είναι δύσκολο να βρουν χρηματοδότες και διανομή για να σταθούν στην αγορά. Οι εταιρείες διανομής συντονίζουν την αγορά».

Μπροστά από τον κινηματογραφικό φακό βρέθηκε έπειτα από μία δεκαετία, όπως θυμάται. «Η προηγούμενη φορά ήταν στη “Θηλυκή εταιρεία” του Περράκη το ΄99». Για περίπου 45 μέρες πέρσι το καλοκαίρι ήταν στα βουνά της Ευρυτανίας, για τα γυρίσματα της αστυνομικής περιπέτειας με στοιχεία μαύρης κωμωδίας «Γκίνες». Υποδύεται τον Ευτύχη, έναν επαγγελματία χαρτοπαίχτη που κάθε άλλο παρά καλότυχος είναι. Η γκαντεμιά του τείνει να γίνει παροιμιώδης. Λατρεύει τις γυναίκες όσο και το χρήμα. Αλλά σχεδόν έχει αποδεχθεί από που του έχει διδάξει το ριζικό του: ότι αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί. Κι όμως εκεί στα βουνά φαίνεται η τύχη να του κλείνει το μάτι…

  • Αναρωτηθήκατε γιατί στο μεσοδιάστημα δεν σας πρότειναν να παίξετε στο σινεμά;

Ίσως λόγω διαχωρισμού που είθισται να γίνεται σε τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς ηθοποιούς με αφορμή τις συμμετοχές μου σε τηλεοπτικές σειρές. Γιατί επικρατεί και μια τέτοια νοοτροπία εδώ.

  • Τι «καίει» έναν ηθοποιό;

Η υπερέκθεση.

  • Νιώσατε έτσι λόγω έντονης δραστηριότητας στην τηλεόραση το προηγούμενο διάστημα;

Όχι, εκείνη την περίοδο όχι.ΜΦέτος περιορίστηκε μόνο στο τηλεπαιχνίδι «Μια τρύπα στο νερό» (Μega). Εξηγεί όμως ότι ήταν επιλογή συνειδητής απόφασης. «Θέλω να κερδίσω χρόνο για την οικογενειακή μου ζωή. Κράτησα όμως την τηλεόραση για την οικονομική στήριξη που προσφέρει». Δεν κάνει ούτε θέατρο, προσπαθώντας να μην παίζει σε έργα που καλύπτουν τη θεατρική σεζόν γιατί «η επανάληψη στερεί τη χαρά της δημιουργίας», υποστηρίζει.

  • Πώς όμως καταφέρνετε να έχετε μια ισορροπία μεταξύ προσωπικών και επαγγελματικών, δεδομένου ότι έχει επιλέξει ένα επάγγελμα που όλοι οι συνάδελφοί σας έχουν να λένε για την ανασφάλειά του;

Έχω μάθει να ζω μ΄ αυτό και προσπαθώ να κάνω οικονομία ώστε να μπορώ να αντεπεξέλθω χωρίς δουλειά για μια χρονιά.

ΙΝFΟ: Η ταινία «Γκίνες» του Αλέξη Καρδαρά από 26 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους. Με τους Γιώργο Πυρπασόπουλο, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Αντώνη Καφετζόπουλο, Δημήτρη Αλεξανδρή, Κωνσταντίνο Κορωναίο, Άκη Σακελλαρίου.

«Έχουν χαθεί τα κινήματα»

Για τους νέους που βγήκαν στους δρόμους εκφράζοντας την ευρύτερη κοινωνική δυσφορία για τα τεκταινόμενα στο πολιτικό σκηνικό έχει θετική άποψη, τηρώντας όμως κάποιες επιφυλάξεις. Ανάλογες επιφυλάξεις εκφράζει για ενδεχόμενες αντιδράσεις των ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου. «Ίσως αν υπήρχε ένα κίνημα- αλλά νομίζω έχει χαθεί. Ο καθένας πλέον κοιτάει πώς να βολευτεί. Δεν ξέρω πώς αυτές οι κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να μη γίνουν γραφικές. Μόνον μέσα από την Τέχνη θα μπορούσαν να εκφράσουν κάτι».

  • Μπαίνει φρένο στη σάτιρα; Πρέπει να ακολουθεί κανόνες; (σ.σ.: με αφορμή την αγωγή του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη στον Λάκη Λαζόπουλο).

Αυτό εξαρτάται από την ανοχή που έχει εκείνος που σατιρίζεται και βεβαίως σχετίζεται με την αίσθηση χιούμορ που διαθέτει.

  • Οι πολιτικοί μας έχουν αίσθηση του χιούμορ;

Όχι, οι πολιτικοί μας δεν ξέρουν να μιλούν στον κόσμο. Αυτό είναι πιο βασικό. Είναι ελάχιστοι εκείνοι που μπορούν να απευθυνθούν στον κόσμο, να επικοινωνήσουν μαζί του. Αυτό είναι το βασικό γνώρισμα των Ελλήνων πολιτικών· και βεβαίως είναι πολύ δειλοί, κότες…

  • Γ ιατί;

Δεν αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις. Υπεκφεύγουν, μεταθέτοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλον. Δεν πιστεύω ότι οι πολιτικοί μας έχουν όραμα. Για τις οικογένειες, τους φίλους τους, έχουν, αλλά ένα όραμα για καλύτερο μέλλον της χώρας, για όλους, δεν νομίζω πως έχουν. Όχι όλοι, αλλά κι όσοι έχουν είναι λίγοι και για να πάς κόντρα στο κατεστημένο δεν πρέπει να φοβάσαι- κι αυτοί οι λίγοι φοβούνται, τους νοιάζουν μόνον οι ψήφοι…

  • Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s