ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ: «Χωρίς πίστη δεν πας ούτε στο περίπτερο»

Posted: 21 Φεβρουαρίου, 2009 in Μαρμαρινός Μιχαήλ

Ο ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΕΝΤΖΙΚΗ, ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ, ΧΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ ΑΓΙΩΝ, ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΟΡΠΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΡΑΓΕΙ. ΟΙ «ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ» ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΑΔΙΑΤΥΠΩΤΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ

Μοναδική περίπτωση στο ελληνικό θέατρο, ιδρυτής του πρωτοποριακού θεάτρου «Τheseum», καλλιτέχνης ιδιωματικός, αναζητάει και βρίσκει την έκφρασή του όχι μόνο σε θεατρικά κείμενα αλλά παντού στη ζωή. Δυο φράσεις, μια σιωπή, ένα στιγμιότυπο στον δρόμο μπορούν να εμπλακούν στην προσωπική του περιπέτεια, να την κάνει παράσταση, να την κεράσει ρεβίθια και κρασί, να την πάει βόλτα στον Κεραμεικό. Ο πειραματισμός του σήμερα έχει πάρει την πιο σοβαρή και ψαγμένη μορφή εναλλακτικού, πολιτικού θεάτρου, με φανατικούς θεατές. Κι αν έχει μια παραπάνω αξία η αναζήτησή του είναι ότι συνεχίζει να καλλιεργεί σε πολλούς από μας ένα ενδιαφέρον που βοηθάει τη σκέψη και καμιά φορά βοηθάει να βρίσκουμε τις λύσεις μας. «Ένα ζήτημα της εποχής μας είναι ότι κάνουμε πολλά πράγματα μηχανικά και χωρίς βαθιά εμπλοκή του εαυτού. Χωρίς πίστη».

info: Πρεμιέρα 1η Μαρτίου, στο θέατρο «Θησείον» (Τουρναβίτου 7, τηλ. 210-
3255444).

  • Τι είναι οι «Βίοι αγίων»;

Μια παραβολή η οποία προκύπτει από μικρές ιστορίες. Είναι μια παραβολή που θέλει μεθερμηνεία- ο καθένας να βρει έναν τρόπο να την αναγάγει στα δικά του ενδιαφέροντα. Τα πρόσωπα κρατάνε μια ασάφεια στην καταγωγή τους. Υπάρχει ένας έφηβος, τέσσερις γυναίκες, ένας άνθρωπος που δουλεύει το κυλικείο και η κόρη του. Βρέθηκαν τυχαία κάτω από το υπόστεγο αυτού του χώρου. Αυτή είναι η σύνδεση της στιγμής. Φανερά δεν συμβαίνει τίποτα. Έχει να κάνει με τη σημασία του κενού από πλευράς στόχων, πλοκής. Σ΄ αυτά τα διάκενα μπορεί κανείς να δει μια βαθύτερη έννοια του ρήματος «βλέπω». Και τα λαχεία ως «μπορεί» τα αγοράζουμε. Ένας κόσμος αναγκών, ελπίδας, σιωπηλός κι αδιατύπωτος- θα τολμούσα τον όρο προσευχής, με την έννοια του απευθύνομαι προς κάτι. Δεν σημαίνει ότι θα συμβεί αυτό. Σημαίνει όμως εμπειρία. Ευτυχώς ο κόσμος με τον οποίο συνδιαλέγονται αυτά τα πράγματα είναι στον αντίποδα του ωφελιμισμού, δηλαδή στον πόδα του δωρεάν. Και χρειάζεται μια εσωτερική ευρυχωρία. Αλλά σήμερα δεν προλαβαίνουμε. Η παράσταση έχει να κάνει με αυτό το «δεν προλαβαίνουμε». Πάνω σ΄ αυτό τον προβληματισμό και την διερεύνηση συναντήθηκα με δύο πόλους. Ένα είναι τα συναξάρια, που είναι ζωές αγίων- άγιοι ήταν άνθρωποι που είχαν ένα μέγεθος εσωτερικής γενναιοδωρίας. Το άλλο είναι η σκέψη του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, ο τρόπος που συνδέει τις παραμικρές, καθημερινές εμπειρίες, με ένα σύστημα δυνάμεων που επηρεάζει τα πράγματα. Αυτά τα δύο συστήματα σκέψης βρίσκονται στη βάση της παράστασης. Είναι πολύ ωραίο να συνδέεται η ρουτίνα της καθημερινότητας με μια θεολογία της καθημερινότητας. Τότε η καθημερινότητα δεν θα είναι τόσο ρουτίνα. Από αυτή την πλευρά είναι μια παράσταση επί των μικρών πραγμάτων. Γιατί τα μικρά είναι αυτά που μας διαφεύγουν.

  • Συναξαριστής, Πεντζίκης, Βίοι αγίων. Είστε ένας πιστός χριστιανός;

Στην εποχή μας μιλάμε εύκολα για όλα. Είναι εύκολο να πεις ότι είσαι άθεος, εύκολο να πεις ότι είσαι χριστιανός ορθόδοξος. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως κυνηγάω στιγμές της θεατρικής δύναμης της ορθοδοξίας μέσα από τις τελετές της και απογοητεύομαι συχνά, καθώς δεν βρίσκω την πνευματικότητα που φαντάστηκα. Αλλά, μη μπερδεύουμε την πίστη με την Εκκλησία. Η πίστη έχει να κάνει με το αίσθημα. Χωρίς πίστη δεν πας ούτε στο περίπτερο. Είναι το καύσιμο για την ανθρώπινη οντότητα.

Αξίες μέσα στον πανικό της ύφεσης

Συχνά ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μιλάει για την αξία της ζωής. Σε εποχές οικονομικής ύφεσης, θεωρεί ότι εκπίπτει η αξία της; «Υπάρχει σαφώς μια πρέσα που πολεμάμε να τη μετατοπίσουμε», απαντά. «Το σημαντικότερο είναι να μη χάσουμε μέσα στον πανικό της ύφεσης τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, που είναι η αξιοπρέπεια και η γενναιοδωρία. Στην ιστορία έχουν υπάρξει τρομακτικές υφέσεις που οδήγησαν σε πολέμους, σε καταστροφές. Ταυτόχρονα μέσα στην ύφεση, μέσα στα σκουπίδια ελπίζεις ότι κάτι θα συμβεί. Θες όμως μια βοήθεια. Επειδή η τέχνη πάντα έχει να κάνει με την ελπίδα, το θέατρο μπορεί να ελπίζει πως μπορεί να βοηθήσει».

  • Μέσα από ποιους όρους βλέπετε το «πολιτικό» θέατρο;

Η τέχνη λειτουργεί σ΄ ένα πεδίο πιο σύνθετο από την απλή μπροσούρα. Λειτουργεί με βραδυφλεγείς όρους αξιών. Για τα μικρά και τα παραμικρά των αισθήσεων. Αυτό είναι μια πολιτική πράξη σήμερα- γιατί όλα είναι, στην ανάλογη κλίμακα. Το θέατρο λειτουργεί πολιτικά στη βελτίωση της εσωτερικής ποιότητας του καθημερινού βλέμματος. Όταν στις παραστάσεις του «Εθνικού ύμνου», υπήρχαν θεατές που ήθελαν στο τέλος να χορέψουν, κάτι είχε συμβεί. Κάτι που δεν αποτιμάται πουθενά. Δεν άλλαξε βέβαια την κυβέρνηση, αλλά ως βραδυφλεγής ενέργεια μπορεί να κάνει την υπέρβαση.

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ»

  • Πιστεύετε στην πολιτική;

Εγώ πιστεύω στον Λέοναρντ Κοέν (γελάει). Άλλοι πιστεύουν στην πολιτική. Χωρίς πίστη δεν γίνεται πολιτική. Στην πολιτική προσδοκούμε να μας κάνει πράξη αυτά που προσδοκούμε. Όταν καταρρέει όμως λόγω προσώπων, χάνεται η πίστη. Πώς να πιστέψεις μια πολιτική που πριν από δύο μήνες πέταξε στα σκουπίδια την οικονομική της πολιτική. Αντανακλά ένα κόνσεπτ που δεν έχει ηθική, με την έννοια της συνέπειας. Το σοβαρό ζήτημα είναι ότι μας πληγώνουν την πίστη στα πράγματα και γινόμαστε επιθετικοί ή αδρανείς.

  • Ως σύγχρονος καλλιτέχνης που αφουγκράζεται την εποχή του, πώς την αντιμετωπίζετε;

Αυτό που με στενοχωρεί είναι η οργανωμένη πλευρά της κοινωνίας, που λέγεται κράτος, όταν αδυνατεί να εκμεταλλεύεται προς το κοινό όφελος όλον αυτό τον κόπο που καταβάλλουμε εμείς που κατοικούμε μέσα του. Πάει χαμένη παρά πολλή ενέργεια. Κι όλο και περισσότερο. Αντίθετα από αυτό που λέγεται, πως οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, εγώ βλέπω πως δουλεύουν πολύ. Δουλεύουν όμως αναποτελεσματικά. Να το πω αλλιώς. Ενώ βρέχει πολύ, δεν έχουμε νερό. Αυτό το νερό χάνεται, γιατί δεν έχουμε σύστημα να συγκεντρωθεί. Νομίζω πως κάθε ζωντανός άνθρωπος απέναντι στην εποχή του οφείλει να έχει αμφίθυμα συναισθήματα. Να προσπαθεί να διορθώσει αυτά που δεν του αρέσουν και να χαίρεται γι΄ αυτά που του αρέσουν. Και τα δύο, όμως, με πάθος και ψυχραιμία, σε διαρκή εναλλαγή. Και εννοείται πως, πολύ συχνά, δεν τα καταφέρνει. Το βλέπεις καθημερινά. Η καθημερινότητα είναι η μονάδα μέτρησης της ιστορίας. Η ιστορία είναι που με γοητεύει. Την ιστορία παρακολουθώ. Είναι ένα σύστημα δυνάμεων που τσουλάει τώρα.

  • Γράφει η Έλενα Δ. Χατζηιωάννου, ΤΑ ΝΕΑ, 21/02/2009

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s